Батьки відіграють важливу роль у житті кожної людини. Відносини з ними накладають відбиток на психіку індивіда, формуючи у нього загальне уявлення про навколишній світ. Якщо батьки турботливі, розуміють і справедливі, то світ з дитинства сприймається людиною як комфортне і безпечне місце. Якщо ж батьки деспотичні і норовливі, то весь світ здається ворожим. У статті я розповім, що робити людям, яких гноблять батьки.

Ознаки емоційного насильства з боку батьків

Насамперед давайте розберемося, в яких випадках має місце бути психологічне насильство. Психіка дітей і підлітків дуже чутлива і нестабільна, тому будь-які конфлікти з батьками вони приймають близько до серця. По собі пам’ятаю, як я ображалася і проклинала матір з батьком за деякі їхні рішення, хоча зараз розумію, що вони були абсолютно праві.

Наступні ознаки допоможуть вам розпізнати справжній булінг з боку батьків.

  1. образи і глузування. якщо батьки обзивають вас грубими словами, висміюють ваші недоліки, постійно нагадують про невдачі і промахи, їх можна сміливо вважати агресорами. Всі ці дії згубно позначаються на психіці дитини.
  2. знецінення. токсичні батьки принижують гідності дитини. Від них не дочекаєшся похвали. Якщо дитина ділиться з ними своїми успіхами, батьки дають зрозуміти, що не вважають їх такими. Зате невдачі і помилки дитини вони розглядають під мікроскопом і пригадують при кожному зручному випадку.
  3. тотальний контроль. прагнення у всьому контролювати своїх нащадків також видає токсичних батьків. Дитина повністю позбавлений права голосу, його думка не береться до уваги. Батько і мати вирішують, з ким йому спілкуватися, що носити, чим захоплюватися, які книги читати і т. П.
  4. нав’язування почуття провини. деякі батьки звинувачують дітей у всіх своїх бідах: загубленій кар’єрі, невдачах в особистому житті, відсутності вільного часу, фінансових проблемах. Вони не хочуть брати на себе відповідальність за своє життя і звалюють її на плечі дитини. Це теж один із проявів емоційного насильства.
  5. маніпуляції. у спробі змусити дитину підкоритися своїй волі, батьки можуть вдаватися до обману, шантажу, маніпуляцій. Себе вони при цьому виправдовують тим, що діють в його ж інтересах. Інтереси дитини, природно, вони визначають самі, ні крапельки не рахуючись з його думкою.

Що робити, якщо батьки ображають і принижують вас: поради психолога

Емоційне насильство не менш небезпечно, ніж фізичне. Тому людина повинна вміти захищати себе від нього. Наступні поради допоможуть вам протистояти батьківській агресії.

Адекватно оцініть проблему

Важливо відрізняти психологічне насильство від нормального процесу виховання. Дитина – ще не повністю сформувалася особистість. До 18 років батьки у відповіді за вас, тому доводиться рахуватися з їх правилами.

Якщо мати і батько лають вас за неуспішність, змушують забиратися вдома, не дозволяють гуляти до ночі, то це зовсім не цькування. Це виконання їх прямих батьківських обов’язків.

Рано чи пізно ви зрозумієте, що вони були праві, а поки змиріться з тим, що в житті є певні правила і обмеження. Крім вашого особистого “хочу «є ще суспільне»треба”. Чим раніше ви зумієте досягти компромісу між ними, тим щасливіше і успішніше буде ваше життя.

Станьте самостійним

Чим ви самостійніші, тим менший вплив батьки зможуть надавати на ваше життя. Якщо вам ще немає 18 років, знайдіть підробіток після школи. Коли у вас з’являться власні гроші, ви зможете розпоряджатися ними на свій розсуд. Це позбавить токсичних батьків важелів впливу.

Якщо ви вже переступили рубіж повноліття, то можете дистанціюватися від батьків на комфортну вам дистанцію. Влаштуйтеся на роботу, зніміть окреме житло. Найчастіше цього буває достатньо, щоб прибрати напруженість у відносинах. А поки ви із задоволенням користуєтеся наданою батьками опікою, ви повинні рахуватися з їх думкою.

Йдеться не лише про матеріальну опіку, а й побутову. Вчіться самостійно забезпечувати себе всім необхідним в побуті – готувати їжу, прати речі, підтримувати порядок. Ці навички дуже знадобляться вам в житті, незалежно від того, хто ви – хлопець або дівчина.

Прийміть батьків такими, якими вони є

Відмовтеся від думки переробити своїх батьків. Вони дорослі сформувалися особистості зі своєю картиною світу, своїми цінностями і переконаннями. Не намагайтеся вплинути на них умовляннями і емоційними доводами.

Спокійно прийміть їх особливості і вибудовуйте стратегію поведінки, враховуючи їх. Наприклад, ви знаєте, що ваша мати – емоційна і нестримана. У серцях вона може образити і навіть вдарити вас. У ваших же інтересах не доводити конфліктну ситуацію до скандалу – вести себе спокійно, утримуватися від відповідних претензій, не підвищувати голос.

Відокремте форму від змісту

Як правило, батьки вдаються до психологічного насильства не на порожньому місці. Проаналізуйте, що послужило приводом для агресії, і оцініть, чи є за вами косяк.

Наприклад, мати кричала на вас за те, що ви обіцяли вимити посуд, але не зробили цього. Це ні в якому разі не виправдовує її агресії. Але, тим не менш, ви в цій ситуації теж неправі. Тому правильним буде визнати свій косяк, але вказати матері на неприпустимість образливих формулювань.

Наприклад, так: «я визнаю свою помилку і обов’язково виправлю її. Але мені боляче і прикро, коли ти кричиш на мене. Якби ти сказала все це спокійно і без образ, я б так само прислухалася до тебе».

Дистанціюйтеся у відповідь на агресію

В той момент, коли хтось із батьків починає підвищувати на вас голос, ображати, принижувати, скажіть, що на таких умовах спілкуватися не згодні. Підіть в свою кімнату, покладіть трубку, покиньте квартиру. При цьому дайте зрозуміти, що завжди готові до конструктивного діалогу на основі взаємної поваги.

Поділіться своїми переживаннями

Не можна тримати негативні емоції в собі – потрібно обов’язково давати їм вихід. Найпростіше це зробити за допомогою довірчої розмови. Розкажіть близьким друзям про те, що відбувається у вас в родині. Вони вислухають і підтримають вас. Можна звернутися також до більш дорослим і досвідченим людям, яким ви довіряєте: вчителю, тренеру, родичу, з яким ви близькі. Вони зможуть дати вам пораду з висоти свого досвіду.

Якщо у вас зовсім немає людей, яким ви могли б довіритися, можете зателефонувати на телефон довіри. Там вам нададуть безкоштовну психологічну допомогу.

Продумайте план дій в екстрених ситуаціях

Якщо є передумови до того, що психологічне насильство може перейти в фізичне, заздалегідь продумайте, як ви будете захищати себе. До кого зверніться за допомогою, куди підете, які юридичні дії зробите.

Знайдіть захоплення до душі

Щоб не зациклюватися на негативних переживаннях, потрібно наповнити своє життя цікавими подіями і захоплюючими заняттями. Так ви зможете відволіктися від проблем вдома, а заодно зміцнити свою самооцінку і зробити її більш незалежною від оцінок батьків.

Заведіть собі хобі і активно розвивайтеся в ньому. Можете зайнятися спортом, творчою або науковою діяльністю. Бажано вибирати заняття, які передбачають спілкування з іншими людьми. Вам буде дуже корисно стати частиною якогось колективу.

Будуйте плани на майбутнє

Через напружені стосунки з батьками ваше поточне життя може здаватися вам сумною і безрадісною. Але дуже скоро ви досягнете повноліття, станете повністю автономним і самостійним. Вже зараз у вас є можливість закласти міцний фундамент вашої майбутньої самостійного життя.

Для цього потрібно зосередитися на навчанні, визначитися з вибором професії і почати робити перші кроки на кар’єрному шляху. Завдяки інтернету, у кожного сьогодні є безмежні можливості для самоосвіти. Для початку можете пройти якісь безкоштовні курси з тієї спеціальності, яку плануєте освоювати.

Вчіться справлятися зі стресом

Емоційне насильство – це сильний стрес, який згубно позначається на психологічному і фізичному здоров’ї. У людини, що піддається постійному цькуванню, може розвинутися депресія, тривожний розлад, невроз, різні психосоматичні захворювання. Тому обов’язково потрібно працювати над підвищенням стресостійкості і зниженням наслідків перенесеного стресу.

У цьому вам допоможуть техніки медитації і аутогенного тренування, заняття йогою. Також психологи радять частіше бувати на природі далеко від міської суєти.

Висновок

Іноді найближчі і рідні люди стають джерелом страждань. Людина не вибирає своїх батьків і змушений приймати їх такими, якими вони є. Але це не означає, що потрібно терпіти неповажне ставлення до себе.

Наведені вище поради допоможуть вам згладити наслідки психологічного насильства і знизити напруженість у відносинах з батьками. Повністю дистанціюватися від них можна буде, коли ви досягнете повноліття і станете самостійним. А поки вам потрібно навчитися обходити гострі кути і не зациклюватися на негативі. Читайте також нашу статтю”як заспокоїтися”.