Новий штам коронавірусу “омікрон” поширюється по світу. Його вже встигли зафіксувати в багатьох державах європи, але росію він поки обходив стороною.

Судячи з усього, везіння закінчилося. Росспоживнагляд підтвердив, що мінімум двоє пасажирів, нещодавно повернулися з південно-африканської республіки, виявилися хворі коронавірусом. Тести показали, що вони привезли в країну «омікрон-штам».

Всього на контролі перебувало десять осіб, які прибули з пар і сусідніх держав. Тести на covid-19 у кожного виявилися позитивними, але новий штам підтвердився тільки у деяких.

” у двох пацієнтів з позитивним плр-тестом, отриманим в першу добу перебування в обсерваторі, в результаті повногеномного секвенування, проведеного цніі епідеміології росспоживнагляду, підтверджений штам «омікрон», — повідомляє відомство.

Решта пасажирів з підтвердженим ковидом зараз проходять додаткові дослідження, експерти встановлюють, яким саме штамом хворі люди.

Про b. 1.1.529, або «омікрон», поки відомо небагато. Його поширення почалося з ботсвани і пар. Перші випадки захворювання новим штамом коронавірусу зафіксували в останній декаді листопада.

Вчені вже встигли відзначити, що» омікрон ” агресивніше попередників. Він містить десятки мутацій в s-білку, необхідному патогену для зараження клітин.

Ці спостереження насторожують, так як зміни в геномі sars-cov-2 дозволяють йому захищатися від антитіл перехворілих і щеплених.

Таку високу життєздатність «омікрона» вчені пояснюють тим, що він міг зародитися в організмі людини з ослабленим імунітетом — хворого на снід або віл.

На даний момент у лікарів немає достовірних даних про те, як поводиться «омікрон», оскільки інфікованих налічується не більше сотні.

Однак є побоювання, що ця мутація вражає в основному молодь до 30 років. Якщо діти-безсимптомні переносники і можуть одужати всього через пару днів, то для дорослих інфекція може виявитися вкрай небезпечною.