Новий рік, як і різдво, зовсім близько. Це означає, що зараз саме час зайнятися приготуванням всілякої святкової їжі. І якщо в нашій країні традиції охоплюють здебільшого салати, то за кордоном акцент змістився на випічку. Штоллени, кекси і печива популярні не тільки в америці, але і в багатьох європейських і скандинавських країнах. Але загальновизнаним символом різдва поряд з льодяником санти і різдвяними вінками стали пряникові чоловічки. Чому чарівне печиво має саме таку форму, і які його рецепти найпростіші і смачні, зараз розповімо.

Народження пряні

Якщо згадаєте відповідну сцену з «шрека», то зможете здогадатися про витоки традиції, а точніше, про одну з її версій. Пряниковий чоловічок-американський аналог нашого рідного колобка. Він є центральним героєм дитячої казки, втік від усіх своїх родичів, а підсумок його життєвого шляху був таким же плачевним, як і у колобка. Казка так і називається – »пряниковий чоловічок”. Вона, до речі, увійшла в цікаву статтю про правильні і неправильних дитячих казках. Обов’язково почитайте.

Друга версія походження пов’язана з королевою англії єлизаветою i. За легендою вона побажала здивувати своїх високопоставлених гостей і повеліла кухареві спекти частування, схоже на самих запрошених. Кулінари постаралася на славу, солодощі були прикрашені кольоровою глазур’ю і дійсно схожі на гостей, приємно здивованих такою схожістю.

Інгредієнти

  • 4 склянки борошна пшеничного;
  • 2 яйця;
  • 100 г цукру;
  • 200 мл меду;
  • 1 ч. Л. Розпушувача;
  • 100-200 г вершкового або соняшникової олії;
  • 1 щіпка солі;
  • 1 ч. Л. Гвоздики меленої;
  • 2 ч. Л. Кориці;
  • 2 ч. Л. Сухого імбиру;
  • 1 ст.л. Кави.

Процес приготування

Спецій дійсно багато, але в цьому і є фішка рецепта, вони роблять смак яскравим, а саму випічку вкрай ароматною. Кава підійде розчинний або мелений, але в другому випадку його слід заварити. На 20 г порошку потрібно взяти 4 ст.л. Води.

У глибоку чашу слід додати масло, прянощі, цукор, сіль і мед. Все це збити до однорідної маси. У цю суміш додати яйця і довести все до однорідного стану. Влити каву, перемішати. Борошно просіяти разом з розпушувачем і розділити на дві частини. Першу всипати до масла і також розмішати. Другу додавати поступово і одночасно замісити еластичне тісто, яке слід прибрати в холодильник на 2 години.

Після закінчення часу тісто розкачати до товщини близько 0,8-1 см.за допомогою формочки або трафарету вирізати фігурки, розкласти їх на пергамент. Печиво випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 10-15 хвилин, час випічки залежить від товщини тесту. Цей же рецепт (а ще еггног, тірамісу і гарячий шоколад) ви знайдете вподборке солодких різдвяних десертів.

Інгредієнти

  • 450 г борошна пшеничного;
  • 100 г вершкового масла;
  • 100 г рідкого меду;
  • 100 г цукру (радимо взяти коричневий);
  • 2 яйця;
  • 1 ч. Л. Меленого імбиру;
  • 1 ч. Л. Кориці;
  • 2 ч. Л. Розпушувача.

Приготування

Приблизно за годину до приготування дістати вершкове масло, щоб воно стало кімнатної температури. У глибоку миску додати дрібно подрібнене масло і цукор, розтерти до однорідної маси. Додати мед, добре розмішати. По черзі вбити яйця. Всипати імбир і корицю. Ввести борошно і додати розпушувач, все добре перемішати. Замісити руками пластичне тісто, розділити його на кілька частин.

Взяти одну частину і розкачати її до товщини близько 0,8-1 см.за допомогою формочки або трафарету вирізати фігурки, розкласти їх на пергамент. Відправити деко з пряниками в духовку, розігріту до 180 градусів, на 7-10 хвилин. Час випічки залежить від товщини тесту.

Інгредієнти

  • 1,5 склянки борошна пшеничного;
  • 1/2 склянки води;
  • 1 стакан цукру;
  • 5 ст. Л. Рослинного масла;
  • 1-1,5 ч. Л. М’ятної есенції;
  • 1 ч. Л. Соди харчової.

Приготування

У воду додати цукор, довести до кипіння і варити на повільному вогні 1-2 хвилини. Зняти з плити і дати охолонути. У вийшов сироп додати м’ятну есенцію. Борошно просіяти, додати соду, зробити поглиблення в середині. В отриману лунку налити рослинне масло і сироп. Замісити пластичне тісто, загорнути його в харчову плівку і залишити на півгодини.

Тісто розкачати до товщини близько 0,8-1 см.за допомогою формочки або трафарету вирізати фігурки, розкласти їх на пергамент. Відправити деко з пряниковими чоловічками в духовку, розігріту до 180 градусів, на 10-12 хвилин, час випічки залежить від товщини пряників.

Чим прикрашати?

Найцікавіше починається після того, як пряники спеклися і охололи. Глазур-невід’ємна частина приготування пряникових чоловічків (згадайте одну з версій їх походження), а тому ми зібрали для вас кілька варіантів приготування глазурі. Адже все, що зроблено своїми руками, завжди смачніше покупного.

Перший (найпопулярніший) рецепт дуже простий: 200 гр цукрової пудри+2 яйця+1 ст.л. Крохмалю+1 ч. Л. Лимонного соку. Просто змішайте всі інгредієнти. Щоб отримати різні відтінки, можна скористатися харчовими барвниками або включити фантазію, підібравши натуральні фарбувальні інгредієнти. Для рожевого кольору підійде буряковий сік, для жовтого – розведена в окропі куркума, для темно-коричневого кольору можна взяти розчинене в гарячій воді какао. Залишилася зайва глазур? можете прикрасити еюноворічний торт.

Для іншого варіанту глазурі знадобиться яєчний жовток і натуральні або покупні барвники (тільки какао в цьому варіанті краще не використовувати).

Третій варіант-білкова глазур. Візьміть яєчний білок і збийте з цукровою пудрою до густої однорідної маси (близько 5 хвилин). Співвідношення 1 білок до 100 грамам пудри.

Для прикраси пряникових чоловічків підійде не тільки спеціальний кондитерський мішок, але і звичайний целофановий пакет. Відріжте від нього один куточок, отвір повинен вийти дуже невеликим, інакше вся глазур просто виллється, заповніть пакет глазур’ю і можете прикрашати.

Гарячими зимовими напоями нашу статтю.