Ігри з онуками допомагають літнім людям зберігати ясний розум, істотно знижуючи небезпеку розвитку хвороби Альцгеймера, як з’ясували австралійські вчені. Але в цьому питанні не можна переборщувати.

Чим активніше бабусі і дідусі грають зі своїми онуками, тим більше вони захищені від хвороби Альцгеймера. Подібні ігри змушують мозок зберігати гостроту, зміцнюють пам’ять і реакцію. Особливо сильно зв’язок між іграми та ризиком зниження деменції помічена саме у бабусь. Автори дослідження вважають, що це хороша новина для жінок після менопаузи, які хотіли б знизити небезпеку розвитку хвороби Альцгеймера і інших психічних розладів.

Втім, ігри це одне, а от повноцінний догляд за онуками – зовсім інше. Те ж дослідження показало, що у бабусь, які за 5 днів в тиждень наглядають за внуками поки їхні мами і тата на роботі, розум, навпаки, стає менш ясним. В цілому, вчені спостерігали за 186 жінками у віці від 57 до 68 років, які здали три різних тесту на гостроту розуму. У всіх жінок також запитували, як багато часу вони витрачають на своїх онуків.

Виявилося, що одного дня в тиждень було достатньо для того, щоб показати найкращі результати в тестах. А ось 5 і більше днів на тиждень, витрачені на догляд за онуками, давали найбільш погані результати в цих тестах, що визначають розвиненість робочої пам’яті і швидкість переробки інформації. Таким чином, з одного боку онуки можуть захищати здоров’я своїх бабусь, але з іншого, прискорити зниження у них розумових здібностей, що підвищує ризик розвитку хвороби Альцгеймера.