Як виростити картоплю на «мокрому» місці

Кожен городник мріє, щоб висаджена картопля не давала дрібниці. Причому зовсім. І мрію цю цілком можливо втілити в життя, причому без пошуку якихось нечуваних диво-сортів.

Дві методики вирощування картоплі

Всі зростаючі в городі культури для мене дуже дорогі. Але, незважаючи на це, особливу увагу завжди приділяю картоплі. Та й як же інакше? це ж наша годувальниця!

Під неї я завжди відводжу чотири грядки. Готувати їх починаю вже з осені. Зауважу, що картопляна делянка розташована у мене в низинці, де раніше було болотце, ось і намагаюся підняти там рівень землі. Для цього в жовтні копаю траншею на два багнети лопати в ширину і на багнет в глибину. Закладаю туди дрібно нарізані гілки малини, капустяну бадилля, стебла квітів, траву і присипаю все це старими тирсою, взятими з доріжок. Чому саме звідти?

Та тому що я проходи і грядки щороку міняю місцями, а траншею після цього закриваю землею і висіваю там гірчицю. Відступивши 60 см, викопую нову траншею і все повторюю. Коли оброблю таким чином всю ділянку, трохи розкидаю по землі суперфосфат і землю розрівнюю граблями.

У березні дістаю з льоху насіннєві бульби, які розкладені ще з осені по мішечках і ящиках. Два тижні прогріваю цей посадковий матеріал спочатку в кімнаті, а потім переношу його на тиждень в теплицю для огірків, укривши нетканим матеріалом.

Там бульби не тільки прогріваються, але ще і загартовуються.

Після цього беру пластмасові ящики, насипаю туди землю, змішану з тирсою, розкладаю картоплини в один ряд і впритул один до одного, зверху присипаю тієї ж сумішшю грунту і тирси і закриваю знову нетканкою. У міру підсихання суміші зволожую її водою з лійки. І до середини квітня на картоплі утворюються коріння довжиною до 10 см і стебла по 8-12 см.

Коли земля на вулиці прогріється до 8-10° (зовнішня ознака: листя берези стають розміром з п’ятирублевую монету), приступаю до посадки. Лунки маю в шаховому порядку в 30-35 см один від одного, а проходи роблю шириною по 60-70 см.у кожну лунку вношу по щіпці золи і цибулиння, розкладаю бульби і присипаю землею. Але не до самих країв лунок, а залишаючи по 3-5 см.і після цього між лунками саджу по дві квасолинки. Через тиждень поливаю, висіваю гірчицю і підгортають рядки, підгрібаючи грунт з проходів. Через тиждень ще раз підгортаю, розсовуючи рядки і прокопуючи між ними канавку на всю довжину грядок, щоб при поливах або під час дощів вся вода прямо йшла до коріння рослин. Два роки тому випробувала новий спосіб посадки.

В ящики з тирсою поклала картоплю, зверху укладала картон, потім шар тирси і ще один ряд бульб. Всі ящики закопувала на огіркової грядці в теплиці і зверху насипала шар землі в 10 см.потім ставила дуги і натягувала неткан-ку. Незабаром з’явилися паростки, і вже через два тижні розсада виросла до 15 см, і у неї були міцні мочкуваті коріння довжиною по 10-15 см.акуратно розділила бульби і пересадила на постійне місце в заправлені і добре пролиті лунки, обережно розправляючи при цьому коріння. Підгорнула відразу до самого верху. І картопля у мене зацвіла, коли у сусідів вона ще тільки нормально зійшла. Урожай теж мене порадував: в гніздах було від 15 до 30 великих картоплин (найдрібніші – з куряче яйце).

Секретний скриня для зберігання картоплі

Я саджу різні сорти потроху. Всю викопану картоплю промиваю і просушують на сонці, розклавши на мішковині. Потім проводжу сортування: насіннєві бульби – в одну сторону, для їжі – в іншу, дрібниця і пошкоджену – в відра, на корм тваринам.

Фасую в мішки, причому в кожен насипаю всього по два-три відра, тому що мені через травму більше не підняти. Насіннєві бульби переношу в теплицю, де і прозеленяю їх, а відкладену на їжу перетягую в сарай і тиждень-два тримаю там, а потім спускаю в льох з бетонними стінами, де у мене стоїть великий скриня, піднятий над рівнем підлоги на 70 см і розділений на дві половинки. В одну з них і насипаю «едовую» картоплю, але так, щоб велика завжди була зверху.

Це важливо. Адже вона швидше проростає і, відповідно, щоб не возитися з постійним обриванням паростків, її потрібно скоріше з’їсти.

Насіннєву ж після перетягування в льох розкладаю по сортам в ящики, а їх розміщую в залишилася вільної половину скрині. На картоплю зверху ставлю ящики з морквою і буряком (ці коренеплоди теж попередньо промиваю і просушують). А сам скриня зверху закриваю листами картону, які протягом зими двічі міняю на нові, сухі.

Цей скриня рятує закладений на зберігання урожай і від конденсату (у мене в погребі немає вентиляції), і від фунтових вод, які по весні іноді тижнів на два підтоплюють моє сховище: коренеплоди нормально лежать до нового врожаю. Влітку льох прогріваю протягом двох-трьох днів, і вся накопичена за міжсезоння вогкість йде.

Ось так і живу. Робота на землі доставляє мені радість і навіть мене лікує. Я ось уже сказала про травму, але не згадала, що це було пов’язано з хребтом. Так я після цього навіть в корсеті намагалася в міру сил і можливостей кожен день щось зробити корисне на ділянці. Наприклад, розстеляла в проходах мішок і лежачи прополювати грядки. Або тільки за допомогою рук скопувала землю вилами. І з кожним днем все спритніше керуючись з роботою, не помітила, як оздоровилася. Але все-таки прибирати урожай сусіди допомагали, дай їм бог здоров’я і довгих років.

Зараз майже з колишньою силою працюю, але стала хитрішою: грядки зробила вузькими, шириною всього по 45 см, скрізь висіваю сидерати, все мульчують постійно. Під зиму саджу цибулю і часник. Збираюся в теплицю в листопаді посіяти помідори, засипавши насіння перегноєм, а взимку накидаю поверх багато снігу. Таким чином я хочу зімітувати “самосів”, адже відомо ж, що з самосівок хороші врожайні кущі виходять. Але що вийде з моєї затії, відпишуся потім. А всім дачникам бажаю міцного здоров’я і великих врожаїв.

Улюблені сорти: каратоп, розара, тулеевский, ред скарлет, адретта, київський світанок.

Вирощування картоплі-відео-інструкція

Вирощування картоплі

watch this video on youtube

© автор: анфіса лапай. Г. Искитим

Нижче інші записи по темі” дача і сад – своїми руками ”

Будемо друзями!