За статистикою гормональну контрацепцію в усьому світі використовують понад 100 млн. жінок і ця кількість лише зростає. У той же час в Росії недовіру до гормональних контрацептивів все ще високо, а кожна друга вагітність закінчується абортом.

Почасти таке насторожене ставлення передалося нам у спадок від наших батьків. Дефіцитні КОК угорського виробництва, з’явилися у свій час в СРСР, дійсно володіли масою побічних ефектів і залишили по собі недобру пам’ять. Крім того, багато хто з нас з підозрою ставляться до будь-яких гормональних препаратів, побоюючись, що гормональні протизаплідні таблетки можуть сприяти розвитку непередбачуваних ускладнень. Насправді ж, за 50 років існування КОК накопичилася величезна доказова база, всі можливі побічні ефекти ретельно прописані в інструкціях. Серйозні наукові дослідження оперують конкретними цифрами і свідчать, що застосування гормональних контрацептивів у відношенні багатьох захворювань навіть роблять захисний ефект.

Протективные эффекты КОК

Справа в тому, що спосіб життя сучасної жінки дуже далеко пішов від того, що було заплановано еволюцією. У дикій природі більша частина репродуктивного віку жінки проходила у вагітності і годуванні груддю. Овуляції не проходили кожен місяць даремно, а дуже швидко приводили до нового зачаття. Безумовно, такий режим нон-стоп дуже изнашивал організм, не всі вагітності проходили благополучно, великою була смертність в пологах і наступних ускладненнях, так і тривалість життя була невелика. Але саме так було покладено природою і так відбувалося ще сто років тому.

З розвитком емансипації жіноча смертність, як не дивно, не зменшилася. Тільки тепер жінки помирали від абортів і пов’язаних з ними ускладнень. Збільшується і кількість захворювань, пов’язаних з недостатньою реалізацією репродуктивної функції. Міома матки, ендометріоз, раки яєчників та ендометрія, рак молочної залози, колоректальний рак – це все вивчено і описано в першій половині ХХ століття.

Поява гормональної контрацепції стало закономірним відповіддю на прагнення вийти за межі, встановлені природою. Ми не хочемо старіти в 30 років, ми не хочемо рано вмирати, ми не хочемо виношувати по 10-15 вагітностей. Але не хочемо і мучитися від захворювань, що чекають тих, хто не виношує. Ми хочемо мати стільки дітей і тоді, коли ми самі вирішимо.

Протективные эффекты КОК

Людська свідомість, що еволюціонує швидше, ніж людське тіло. І сила розуму допомагає там, де еволюція не встигає за стрімко мінливих умов життя. Гормональна контрацепція існує всього 50 років, але розвивається неймовірними темпами, порівнянними з освоєнням космосу і поширенням Інтернету.

Препарати останнього покоління – контрацептиви з жіночої формулою – вже містять натуральний естроген, хімічно ідентичний жіночого, а динамічний режим дозування максимально наближений до природного гормонального фону. У сукупності це сприяє відмінному самопочутті, стабільному ваги і зниження профілю кровотеч. Гормональна контрацепція делікатно і ефективно вирішує завдання, що стоять перед сучасною жінкою.

Однієї з таких задач (крім запобігання, звичайно) стала захист від численних «жіночих» захворювань. Комбіновані оральні контрацептиви з допомогою невеликої дози гормонів створюють в організмі гормональний фон, фізіологічно близький до гормонального фону вагітної жінок. Як наслідок, репродуктивні органи перебувають у стані функціонального спокою, організм звільняється від циклічних гормональних перепадів і стресу постійних овуляцій.

Про те, наскільки такий стан фізіологічно і благотворно для жіночого організму, можна судити, наприклад, за статистикою ракових захворювань.

Так, використання КОК протягом року знижує ризик раку ендометрію на 40%. Ефективність наростає в міру тривалості використання препарату, до 10 років прийому вона досягає 60%. Після закінчення прийому протективный ефект зберігається на колишньому рівні-10 років (1) .

Не менш ефективно дія КОК щодо іншого виду раку – раку яєчника. Потрібно відзначити, що статистика летальних випадків для цього захворювання жахає: 60% за останні п’ять років (2) . Пов’язано це з відсутністю ефективного скринінгу та виявленням новоутворень вже на пізніх стадіях – 75%, на III-IV стадії (3) .

Прийом КОК вже через два роки знижує відносний ризик раку яєчника на 20%. При прийомі понад 10 років ризик падає на 50% і продовжує знижуватися з кожним роком застосування. Протективный ефект зберігається протягом 15 років після закінчення прийому (4) . Серед жінок, які мають спадкову схильність до раку яєчників (носії мутантної форми гена BRCA), ризик раку знижується на 60% при використанні КОК більше 6 років (5) .

За деякими оцінками, споживання КОК в розвинених країнах запобігло 13% випадків раку яєчників у жінок до 75 років, що еквівалентно запобігання 100 000 смертей за останні 50 років.

Дані понад 1 млн. ж/років наглядової когортного дослідження оральних контрацептивів Королівського Коледжу лікарів загальної практики свідчать, що використання КОК призводить до зниження ризику злоякісних пухлин в цілому на 12%.

Протективные эффекты КОК

Крім перерахованих вище захворювань використання КОК також знижує ризики: міоми матки, розвитку кіст яєчників, доброякісних захворювань молочної залози і багатьох-багатьох інших.

Реалії сучасного життя диктують жінкам нові правила гри. Тепер ми самі робимо свій вибір і дбаємо про себе. Чим раніше ми почнемо замислюватися про своє здоров’я, тим більш високу якість життя ми зможемо забезпечити собі і своїм дітям. А достовірна інформація і вчасно вжиті заходи допоможуть уникнути багатьох життєвих колізій.

На правах реклами

__________________________________
1. Adapted from Schlesselman JJ. Hum Reprod. 1997; 12:1851-1863.
2. EUROCARE-4 STUDY, EJC 2009
3. FIGO Annual Report, 2000, Vol 24
4. Lancet. 2008; 371:303-314
5. Narod S.A. et al. N Engl J Med. 1998; 339:424-42