Найстаріша і найбільша фабрика Росії з виробництва скляних ялинкових прикрас «Ялинка» розпочала підготовку до святкування 130-річчя промислу! До Нового року і Різдва 2017 р. фабрика справить 1 млн. унікальних ялинкових виробів ручної роботи з найтоншого скла.

Клинська фабрика «Ялинка» – знамените підприємство Росії, де більше ста років створюють справжні шедеври з тонкого скла – ялинкові прикраси ручної роботи з художнім розписом. Напередодні новорічних свят і до ювілею, в 2017 р. фабрика відзначатиме 130-річчя промислу, художники «Ялинки» розробили нову колекцію прикрас в класичному та сучасному стилі. Серед новинок: іграшки з символом наступаючого року Півня, казкові герої з «Ріпки», Жар-птиця, олов’яні солдатики, Лускунчик. Варто зазначити, що більша частина партії вже реалізована. Новорічні прикраси «Ялинки» користуються популярністю серед жителів Росії, тому близько 85% виробленої продукції залишається на внутрішньому ринку. Інша частина експортується в Казахстан, Естонію, Молдову, Грузію, а також Ізраїль, Німеччину, США та Австралію.

Как производят стеклянные елочные игрушки в России

Майстри «Ялинки», які володіють унікальним ремеслом і секретними прийомами видування, створюють з тонкого скла, а точніше скляних трубочок, справжні витвори мистецтва. Багато народні умільці працюють на фабриці не перше покоління, зберігаючи і передаючи традиції російського скляного ремесла та ручній художнього розпису з покоління в покоління. На фабриці використовується ручна праця, сучасні технології займають незначну частку виробництва.

Как производят стеклянные елочные игрушки в России

Перед тим як святкова іграшка виявляється на новорічній ялинці, вона проходить довгий шлях і багато рук майстрів, художників, склодувів. Склодув на пальнику (розігрітій до 700 градусів) розпалює скляну трубку до стану пластичності і видуває шар, підвіску, верхівку або фігурку. В цеху металізації поверхня іграшки роблять дзеркальними, для чого виріб поміщають у вакуумну установку, де у вакуумі шматочки фольги перетворюються у пари алюмінію і осідають на скляній поверхні. Це єдиний цех, де використовуються сучасні технології. Далі іграшку розписує художник, наносячи на виріб легкі і ніжні мазки, створюючи орнамент або малюнок. Останній штрих – присипати твір мистецтва різнокольоровими блискітками. До речі, в Росії найпопулярнішими квітами ялинкових іграшок є золотий і червоний.

Как производят стеклянные елочные игрушки в России

У 12 залах музею продемонстрована історія зародження і розвитку склодувної ремесла в Росії, відтворені етапи «народження» ялинкової іграшки, тут виставлено більше 3 тис. ялинкових іграшок, які відображають цілі епохи. Так, серед експонатів XX століття є кремлівські зірки, скляні космонавти, кукурудза – цариця полів. Після екскурсії – майстер-клас з розпису новорічних та різдвяних куль.

Как производят стеклянные елочные игрушки в России

Музей ялинкової іграшки «Клинское подвір’я» користується величезною популярністю серед школярів. Щоб потрапити в музей взимку, записуватися варто влітку. Починаючи з жовтня, музей щодня відвідує 25-30 груп з різних куточків Підмосков’я та інших областей Росії. Дітям показують, як прикрашали ялинки в ХІХ і ХХ столітті, знайомить підростаюче покоління з споконвічно російськими традиціями і народним художнім промислом нашої країни.

Как производят стеклянные елочные игрушки в России

Посилання по темі:

Неймовірно красиві і дорогі ялинкові іграшки