Мед – це натуральний компонент, і для його зберігання є певні правила. Прохолодне і темне місце гарантує, що продукти бджільництва надовго збережуть свої корисні і смакові властивості. Ми ж дамо кілька порад: при якій температурі, де утримувати, і чи можна зберігати мед в кухонній шафі або холодильнику. Дотримання рекомендацій допоможе зберегти користь і виняткові смакові якості продукту на довгий час.

Вплив низьких температур

у меду дуже довгий термін зберігання, при цьому важливо утримувати його в правильних умовах, оскільки від цього залежать його корисні властивості. Приберіть баночку в затінене місце, наприклад, в закриту шафу. Намагайтеся заховати масу подалі від сонячних променів.

Температура тут є дуже важливим фактором. Добре, якщо в місці зберігання від 8 до 10 градусів цельсія. Коли температура досягає 17-18 градусів, тоді мед починає перетворюватися в крупку, чим нижче – тим довше його можна зберігати. Найкраще місце-прохолодна комора або льох. Звичайно, трохи продукту для споживання в найближчому майбутньому можна зберігати в шафі і при більш високій температурі, він не буде кристалізуватися занадто швидко. Але в обох випадках захищаємо його від сонячного світла.

Якщо ми хочемо зберігати мед довше декількох місяців, його можна заморозити. Але це позначиться на його корисні властивості. Заморожений продукт зберігається довше, ніж той, що зберігався в банку в темному місці. У морозилці він буде залишатися придатним для вживання кілька років, так як зупиняється процес кристалізації.

Зверніть увагу! кристалізація меду-природний і неминучий процес. Глюкоза перетворюється швидше, а фруктоза залишається в навколишньому сиропі. Маса кристалізується в залежності від типу. У одних видів це відбувається відразу у всій масі, у інших – повільніше, починаючи, наприклад, з нижніх шарів.

Якщо вона нижче 0, процес зупиняється, але якщо залишити масу при температурі 25-35 градусів, вона стає рідкою.

Термін придатності

Офіційний термін зберігання бджолиного продукту становить 3 роки.

Зверніть увагу, що не всі різновиди меду мають такий тривалий термін зберігання. Наприклад, нектар, зібраний бджолами посушливим літом або пізньою осінню, має менший термін придатності. Деякі сорти сприйнятливі до зростання дріжджів і поступового бродіння. Також продукт, що має різні добавки, можна зберігати близько року герметично закритим, і 2 місяці, якщо ви його відкрили.

  • при кімнатній температурі (в шафі, в коморі) термін придатності – півроку.
  • якщо ви зберігаєте продукт в морозилці, то термін зберігання продовжується до року.
  • у прохолодному підвалі з температурою не вище 8 градусів мед прекрасно зберігається три роки.

У чому зберігати

Мед слід зберігати в скляних банках або порцелянових контейнерах. Переважна більшість продуктів, пропонованих на ринку, відповідають цій умові. Лише деякі бджолярі пропонують свій товар в пластикових відрах. За словами виробників пластикових контейнерів, в них мед може зберігатися до 6 місяців.

Продукт бджільництва може легко і швидко вбирати сторонні запахи, тому не варто залишати його поруч з сильними ароматами. Також не зберігайте його в металевих ємностях, в цьому випадку він може придбати металевий присмак.

Крім схильності до поглинання запахів мед також володіє гігроскопічними властивостями і легко вбирає воду і водяну пару. Якщо він зберігається в негерметичній упаковці, його верхній шар розбавляється. Через це можуть утворитися дріжджі, які викликають процес бродіння. В результаті смак меду змінюється, і він стає непридатним для вживання.

Велика помилка, яку ми часто робимо, – вибір рідкого меду. Якщо ви знайшли такий продукт взимку, він або підроблений і був імпортований, або просто перегрітий, щоб довше зберегти рідку форму.

Скільки можна тримати в холодильнику

Найкраще місце для зберігання меду – холодильник. Якщо у вас в ньому багато місця, зберігайте його саме в холодильнику. Низька температура збільшить термін зберігання до трьох років і запобіжить кристалізацію продукту. Не забувайте дуже ретельно закупорювати масу, що зберігається в холодильнику, щоб вона не ввібрала сторонні запахи. Для цього краще використовувати герметичну скляну тару.

Мед легко поглинає вологу і запах з навколишнього середовища. Він повинен бути завжди щільно закритий в банку, інакше продукт просто заграє через кілька місяців.

Намагайтеся підсолоджувати чай та інші напої, коли вони охолоджуються нижче 40 градусів c. При перегріванні продукту він втрачає безліч корисних властивостей.