книги марка твена відрізняє тонкий гумор і непідробний гуманізм. Багато його твори, хоч вони і написані більше століття тому, зберегли актуальність і популярність. Чим творчість марка твена приваблює сучасного читача? десять всесвітньо відомих книг автора підкажуть відповідь.

«простаки за кордоном, або шлях нових паломників» (1869)

Цей твір відразу після публікації став бестселером і приніс марку твену популярність. На сайті соціальної каталогізації goodreads книзі поставлена позначка 3,83 з п’яти можливих.

Сучасник твена, американський письменник і літературний критик вільям дін хоуеллс хвалить добродушний гумор, яким автор щедро обдаровує читача.

“простаки за кордоном” – це подорожні нотатки, що базуються на реальній історії туру на святу землю. Головна тема книги марка твена-дослідження конфлікту стародавнього і сучасного світу.

Автор під час подорожі спостерігав споживчо-спекулятивне ставлення до історії, спроби нажитися на туристах, їх повсюдний обман. Все це твен з неповторним гумором описав у творі.

Разом з мандрівниками читач порине в буденне життя кількох великих міст:

  • марселя;
  • парижа;
  • риму;
  • одеси та ін.

«налегке» (1871)

Ця автобіографічна повість марка твена отримала на goodreads оцінку 3,89 бала. Том квірк, почесний професор англійської мови в університеті міссурі, називає книгу відчайдушним розповіддю про пригоди молодого твена на дикому заході, приправленим кількома вишуканими історіями.

Повість охоплює період життя письменника з 1861 по 1866 роки. Розповідь починається з від’їзду автора, який вирішив ухилитися від військової служби в армії конфедерації. Він подорожував в компанії брата оріона, який відбував до місця служби в неваду.

Марк твен розповідає про довгий переїзд в діліжансі, візит в мормонську громаду, розташовану в солт-лейк-сіті, подорож на гаваї, озеро моно. Твен пише про пошуки золота в горах невади, роботу на гірничо-збагачувальному заводі і спробі заробляти торгівлею нерухомістю.

«позолочений вік» (1873)

Користувачі порталу goodreads поставили цьому твору 3,55 бала. Сатиричний роман марк твен створив у співавторстві з чарльзом дадлі уорнером. Американська письменниця барбара лі харпер вказує, що цей роман висміює багато рис, що характеризують сучасну авторам епоху.

Книга описує спроби бідної сім’ї хокінсів поправити свої справи за рахунок продажу великої ділянки не облагородженої поки землі. Падчерка сайласа хокінса лора їде до вашингтона, де намагається пролобіювати продаж землі державі через конгрес.

У паралельно розвивається сюжеті читача знайомлять з двома юнаками-філіпом і генрі. Вони оглядають покупку згаданого вище ділянки, щоб вигідно його перепродати.

«пригоди тома сойєра» (1876)

Як пише вільям дін хоуеллс, ця історія розказана твеном дуже драматично. У ній навіть другорядні персонажі опрацьовані з тією ж силою, яка робить образ тома живим. Критик люсі менген каже, що книга сама по собі геніальна. Оцінка твору на goodreads-3,92.

Герой книги-хлопчик том сойєр, якому виповнилося 12 років. Він пустун і веселун, сирота і живе з тіткою. Книга розповідає про перше кохання героя до беккі тетчер, вбивство, свідком якого хлопчик став, пошуки скарбу. Майже у всіх пригодах тома бере участь його друг-безпритульник гекльберрі фінн.

Про сойєра марк твен написав ще дві книги:

  • «том сойєр за кордоном “» 1894). Оцінка твору на goodreads-3,71. У цьому романі герой разом з геком і негром джимом випадково відлітають на повітряній кулі. Вони перетинають атлантику, пустелю сахару і єгипет.
  • “том сойєр-сищик” (1896) оцінений на goodreads в 3,56 бала. Книга розповідає про розслідування справи про викрадення діамантів і загадкове вбивство. По ходу оповідання герой разом з геком фінном перебирається з міссурі в арканзас.

«принц і жебрак» (1881)

Історичний роман марка твена отримав на goodreads 3,86 бала. Він вперше вийшов не в сша, а в канаді. Твір екранізували 11 разів.

У книзі розповідається про англію 1547 року. У нетрях лондона живе хлопчик том кенті, якого регулярно б’є батько-п’янчужка. Незважаючи на погане життя, том вміє і любить читати. Одного разу хлопчик опиняється біля королівського палацу і там попадається на очі едуарду, принцу уельському.

Спадкоємець престолу запрошує тома в палац і, помітивши його вражаючу схожість з собою, пропонує помінятися заради сміху одягом. Під час переодягання едуард бачить синяк на руці тома. Розсердившись, принц вибігає з палацу, щоб провчити стражника, який поставив садно хлопчикові-бідняку.

Охоронець не впізнає благородну особу і випихає переодягненого принца за ворота. Так починаються пригоди двох хлопчиків, волею долі опинилися в незвичних ролях.

Критик і дитячий письменник лін гарднер пише, що роман твена мало приваблює сучасних дітей. Проте фантазія про схожих хлопчиків зберігає свою актуальність і в xxi столітті.

«пригоди гекльберрі фінна» (1884)

Твір, написаний на розмовному американському варіанті англійської, виявився серед перших у своєму роді. Роман входить до списку “всесвітня бібліотека”, складений норвезьким книжковим клубом. На goodreads його оцінка-3,82.

Ернест хемінгуей писав, що вся нинішня американська література виросла з «пригод гекльберрі фінна». У романі читач знову зустрічається з другим за значимістю персонажем»пригод тома сойєра”.

Гек фінн проживає в маєтку вдови дуглас. Насилу звикаючи до життя юного джентльмена, хлопчик радий кожній можливості втекти з дому.

Однак коли на горизонті з’являється рідний випивоха-батько, гек відчуває змішані почуття. Батько краде сина і відвозить його з міста. Так починається епічна подорож гекльберрі по міссісіпі, супроводжуване багатьма пригодами.

Письменник норман мейлер писав, що твен, не змінивши своїй іронічній манері викладу, зміг торкнутися в серці читача струну співчуття.

«янкі з коннектикуту при дворі короля артура» (1889)

Книга розповіла про можливість подорожувати в часі раніше знаменитого твору герберта уеллса»машина часу”. Рейтинг роману на goodreads склав 3,76 бала. У рецензії publishers weekly говориться, що книга — це складна сатира, яка перш за все підкреслює незайманий погляд твена на прогрес людства.

За сюжетом типового янкі, що живе в кінці xix століття, під час бійки б’ють по голові ломом. Він втрачає свідомість. Коли герой приходить до тями, то виявляє, що перемістився в далеке минуле — в епоху короля артура.

Використовуючи сучасні знання і технології, персонаж швидко стає фаворитом і довіреною особою монарха. Витіснений з цієї позиції мерлін переходить в опозицію. Подальші реформи середньовічного суспільства провокують серйозне невдоволення знаті і духовенства.

В країні розгорається міжусобна війна. Як складеться доля героя?

«щоденник адама» (1893)

Гумористична історія марка твена 11 років чекала публікації. На goodreads вийшла з друкарні в 1904 році книга отримала оцінку 4,01. Оглядач the new york times мервін ротштейн назвав “щоденник адама” довгим жартом.

Марк твен надав можливість подивитися на книгу буття під новим кутом. Автор показав, яким могло б виявитися життя адама, щодня стикається з абсолютно новими для нього речами.

Спочатку адам розповідає про єву — набридливу істоту з довгим волоссям, без кінця придумує назви для різних речей. У міру розвитку сюжету глибоке роздратування адама змінюється іншим почуттям: чоловік починає відчувати до єви любов.

«жанна д’арк» (1896)

Цей роман виявився в творчому багажі твена останнім повністю завершеним. Його оцінка на goodreads становить 4,09.

Перекладач книги зінаїда александрова в коментарях зазначає, що автор писав її для душі, не піклуючись про комерційний успіх. Літературознавець марія боброва вказує, що в» жанні д’арк ” твен розкриває для себе поняття героїчного як високої властивості людської натури.

Роман постає перед читачем як переклад англійською мемуарів пажа жанни д’арк, виконаний таким собі франсуа альденом. Марк твен виступає в ролі редактора виявленого ним манускрипту. У книзі, що складається з трьох частин, розповідається про життя д’арк з дитинства до руанського процесу.

«таємничий незнайомець» (1902-1908)

Цієї повісті,Яку автор так і не закінчив, користувачі порталу goodreads поставили 4,13 бала. Вперше її опублікували в 1916 році. Цей перший варіант, підготовлений секретарем твена альбертом бігло пейном, тому його спочатку вважали канонічним. Пізніше вийшли в світ три оригінальні версії книги:

  • «хроніка сатани-молодшого”.
  • “шкільна гірка”.
  • «№ 44, таємничий незнайомець”»

Дослідник творчості твена патриція траслоу писала, що пейн об’єднав три незакінчені твори твена у випущену ним версію «таємничого незнайомця».

Три хлопчики, які живуть в австрії наприкінці xvi століття, зустрічають підлітка на ім’я сатана. Новий знайомець розповідає героям (теодору, сеппі і ніколаусу), що він непорочний ангел і племінник злого тезки.

Сатана показує свої магічні вміння і зізнається, що вміє бачити майбутнє. Підліток розповідає хлопчикам про неприємності, які повинні статися з їхніми близькими. Діти спочатку не вірять пророцтвам, але, коли одне з них збувається, змінюють думку.

Марк твен, який писав сатиричні, гумористичні і відверто фантастичні книги, відомий також і як публіцист. Його твори понині активно перевидають і зачитують до дірок.