ми іноді робимо вчинки, про які шкодуємо, або говоримо образливі слова, коли краще було промовчати. Як навчитися прощати себе, жити в злагоді зі своєю “темною стороною” і не скочуватися в самовиправдання?

Про дієві техніки самопрощення у своєму instagram-блозі розповідає коуч та інструктор тета-хілінг жанна тата.

5 способів пробачити себе

Вчіться на своїх помилках

Іноді вони можуть стати можливістю для зростання і розвитку. Це ваш досвід. Подумайте, яку користь принесло те, що трапилося і зробіть висновки.

Прийміть свою “погану сторону”

Прийміть в собі ту частину особистості, яку вам визнати і прийняти важко. Можливо, вам складно контролювати гнів і агресію. Прияти.

“направте її в інше русло або знайдіть безпечний виплеск”, – радить фахівець.

Будьте чесними з собою

Приймаючи свою “погану” сторону, ми стаємо чесними з собою. Це дає нам можливість радіти як достоїнств, так і недоліків. Слухайте свої емоції.

Дбайте про себе

Що ви робите для себе? правильне харчування? спорт? хобі? чи дбаєте ви про свій розум, даючи йому можливість відпочивати?

Попросіть прощення

Попросіть прощення у тих, кому зробили боляче. Неможливо прожити життя, жодного разу не заподіявши комусь біль. Прощення вимагає щирого, щирого вибачення.

“просіть вибачення тільки за те, в чому ви дійсно винні. Не варто вибачатися, щоб комусь догодити. Для початку можете написати на листочку, кому і як ви зробили боляче.

І не забувайте, життя одне, ви у себе один. Цінуйте і дякуйте кожен день і кожен свій досвід”. – підсумувала експерт.