Всім відомо, що оси, як і бджоли, – жалять комахи. Для цього тіло оснащене спеціальним апаратом, який знаходиться в кінці черевця. Призначений орган для нападу на тих, кого оси вважають небезпечними, або для знерухомлення видобутку. Розглянемо, як оси використовують жало, чи залишається в тілі, вмирає комаха при цьому чи ні. Як влаштовано жало. Чим осиний укус відрізняється від бджолиного.

Укус або ужаливание?

Незважаючи на те, що частіше для позначення такої дії оси використовується слово «укус», краще замінити його словом «ужаливание», так як саме жало комаха задіє для цього. У строгому сенсі воно не кусає, так як зубів у нього немає.

спеціально оси не нападають на тварин і людини, це захисна реакція, коли комаха вважає, що йому загрожує небезпека. Вкусити може, якщо придавити або потривожити особина, випадково налякавши її. Якщо оси помітять людини поблизу від гнізда і порахують, що це небезпека, то можуть атакувати його всім сімейством.

Чи залишається жало

У ос жало не має зазубринок, як у бджіл, повністю гладке. Після того, як комаха вжалило, може витягнути назад без всяких наслідків для себе. Оса не залишає його в тканинах, може використовувати повторно.

Як влаштовано жало оси

Знаходиться на кінці черевця і виглядає як тонкий, досить довгий в порівнянні з довжиною тіла загострений шип. Це яйцеклад, видозмінився з втратою основної функції – відкладати яйця, якої робочі особини не володіють. Гладке, при збільшенні здається прозорим, хоча при звичайному розгляді чорне або коричневе.

Служить для протикання тіла жертви і впорскування отрути. Жало з’єднане з залозами, які виділяють пекучу рідину, всередині має порожнину, по якій отрута потрапляє в ранку. Для самого комахи виконує дві функції-застосовується для захисту і нападу. Крім ос, є і у інших представників членистоногих: бджіл, джмелів, шершнів і мурах.

Жало мають тільки самки, які і складають більшість членів сім’ї. Самці такого пристосування не мають, але мають потужні щелепами, які є і у самок. Хижаки впорскують отруту в комаху-жертву, який паралізує її, і відносять в гніздо, де та служить їжею для потомства. Харчуються дорослі особини нектаром, тому не жалять тварин спеціально, не розглядають їх як потенційну їжу.

Ними можуть прогризти товстий хітин жертв і вбити їх і без допомоги токсинів, просто перегризаючи їх навпіл.

Осине жало відрізняється від бджолиного будовою: відсутністю зазубринок з боків. Незважаючи на те, що тонке, міцне, так як складається з хітину. Може втягуватися в порожнину тіла, коли хижак не відчуває небезпеки, хоча таку здатність мають не всі жалять види.

Оси можуть витягати жало за допомогою спеціальних м’язових волокон. Можуть за один напад на людину вкусити кілька разів. За один раз в ранку потрапляє невелика крапелька – всього 0,3-0,4 мг отрути, у великих видів кількість рідини може досягати 0,7 мг.бджола ж може вжалити тільки один раз і, якщо по близькості немає родичів, побоюватися укусу більше не варто.

Що стосується хворобливості укусу і вираженості прояву симптомів алергії, то в цілому вони схожі, але вважається, що оса кусається сильніше. Але все залежить від відчуттів людини, особливостей організму і виду комахи.

Чи вмирає комаха?

Для оси ужаление проходить без наслідків. Комаха не вмирає і не отримує травм. Це і зрозуміло, адже воно використовує жало за призначенням – видобуває прожиток для майбутнього покоління.

Бджолине жало по виду схоже на гарпун, комаха не може витягнути його безпечно. Воно застряє в ранці разом з частиною внутрішніх органів. Бджола вмирає, так як травма не залишає їй шансів на виживання.

Як витягнути жало, якщо воно все ж залишилося в ранці: обережно взяти його пінцетом і потягнути на себе. Без інструменту витягнути буде складніше і не безпечно: можна рознести отруту по шкірі, і алергія буде ще сильніше.

жало оси є невід’ємною частиною її організму і виконує важливу роль, дозволяючи комасі піклуватися про корм для потомства, про власний захист і захист гнізда. Призначення жала ос і бджіл схоже, як і склад отрути, але будова має особливості, що впливають на те, як комаха буде їм користуватися.