З 100% точністю можна визначити” омікрон «за допомогою лабораторних досліджень: або плр-тестування, або експрес-тестування на білки ковіда і»омікрона”.

Клінічно даний вірус дуже схожий на грип. Що змушує насторожитися?

  • Температура, яка тримається 2-3 дні в районі 39 градусів. Таке буває при грипі, але набагато рідше.

  • Сильна сухість глотки і гортані.

  • Сильний кашель, людині важко відкашлятися, але при цьому немає задишки, тобто, не вражені легені.

  • Біль в литкових м’язах ніг і в області передпліч. Пацієнт скаржиться на ломоту і дуже сильну слабкість.

  • На відміну від дельта-штаму немає втрати нюху. Вірус досить м’який в порівнянні з коронавірусом.

Ці клінічні особливості протікання захворювання змушують насторожитися, подумати про те, що це можливе зараження омікроном і здати плр тест. У разі позитивного результату-це омікрон, в разі негативного — це грип або грві.

Наскільки страшно те, що точний діагноз можна поставити тільки за допомогою лабораторних досліджень?

Особливо не страшно, так як вірус не викликає пневмонію. Відповідно, лікується він так само, як звичайний грип.

Що потрібно врахувати при лікуванні «омікрона»?

У лікуванні хворих, хворих на «омікрон», добре показав себе осельтамівір, який входить до складу багатьох протигрипозних препаратів.

Але в яких випадках варто бути більш уважним і рекомендувати пацієнту негайно здати тест?

Якщо пацієнт перебуває в солідному віці, тобто 60+, і якщо пацієнт схильний до тромбозів. Тому що коронавірус, в тому числі і «омікрон», на відміну від грипу, викликають утворення тромбів частіше, і відповідно стоїть питання — приймати розріджують препарати чи ні.зазвичай пацієнту рекомендують терміново здати мазок або плр тест і призначають в профілактичній дозі антиагреганти (препарати, які перешкоджають склеювання тромбоцитів). У разі підтвердження результату переходять на лікувальну дозу. У разі негативного тесту рекомендується пропити профілактично препарат ще 4-5 днів.

Визначити «омікрон» самостійно ніяк не можна, втім, і за допомогою лабораторних тестів 100% гарантію захворювання ніхто не дасть. Однак, на це питання можна відповісти інакше: «омікрон» є зараз домінуючим штамом на планеті, і якщо у людини на початку 2022 року діагностовано коронавірус — це і є «омікрон».

З іншого боку, будемо чесні: саме знання про те, що у вас саме «омікрон» мало що дає — адже від цього не залежить лікування.

Проте, даний штам цікавий тим, що у нього більш висока здатність заражати оточуючих, оскільки він краще обходить імунітет, в тому числі сформований вакцинами.

“омікрон” став використовувати новий механізм проникнення в клітину, і якщо ситуація буде розвиватися за цим сценарієм — вірус не буде вражати всю дихальну систему, і викликати пневмонію, а буде зупинятися на верхніх дихальних шляхах, викликаючи: біль/першіння в горлі, осиплість голосу, нежить, легкий кашель.