Китайська філософія стверджує, що є п’ять елементів, які впливають на наше життя — дерево, вогонь, вода, земля і метал. У кожного з нас всі ці елементи «змішані» на обличчі — як фарби на палітрі, а один з них обов’язково буде домінуючим. Физиогномике по-китайськи присвячена нова книга саймона брауна-визнаного експерта в цій галузі.

Елемент: вода

характеристика: глибоко посаджені блискучі очі з довгими віями, великий лоб, тонкі, виразні брови, широкий рухливий рот, виступаючий підборіддя. зоряний приклад: рене зеллвегер

Людей з такими особами дуже люблять інші люди — за їх гнучкість і постійну готовність до компромісу. Самим “водним” дуже подобаються зміни. Вони надзвичайно проникливі. Мабуть, інтуїція у людей даного типу розвинена набагато сильніше, ніж у всіх інших, крім того, вони здатні подивитися на ситуацію з різних точок зору і користуються цим умінням постійно. Люди цього типу ні за що не стануть кидатися, стрімголов, ні в які в авантюри. Вони посміхаються настільки відкрито і дружелюбно, що здається — у них немає ніяких секретів. Насправді ж в їх шафі знайдеться не один скелет, але ось підібратися до них у вас навряд чи вийде. Завівши розмову з людиною цього типу, ви досить скоро зрозумієте, що обговорюєте з ним все, що завгодно, крім нього самого. Такі люди чутливі, ранимі, але ні за що не будуть демонструвати свої почуття на публіці.

Елемент: метал

характеристика: маленькі, глибоко посаджені очі, видатні вилиці, вузький ніс (часто з яскраво вираженою горбинкою), тонкі губи зоряний приклад: гвінет пелтроу

Ці люди настільки самодостатні, що частенько ризикують опинитися в ситуації, коли вся рота йде не в ногу. Вони дуже цілеспрямовані, якщо не сказати вперті, залізна самодисципліна допомагає їм ці цілі досягати. Незважаючи на те, що метал пов’язують з нетерпінням і гнівом, їх девіз: «не відступати і не здаватися». Вони не дуже люблять проявляти свої емоції, але це не означає, що вони нічого не відчувають, в їх душі часто бушує буря. Єдине, що може погубити людей цього типу — це постійне бажання контролювати всіх і вся (від нього зауважимо, і до нервових розладів недалеко), яке відлякує інших людей.

Елемент: вогонь

характеристика: круглі щоки, великі променисті очі, широкі щелепи, гостре підборіддя, широкий рот зоряний приклад: кайлі міноуг

Люди з такими особами воліють спочатку діяти, а потім міркувати, забуваючи про те, що позиція «після нас хоч потоп» може призвести до катастрофи. Ці люди зазвичай не замислюються про наслідки своїх спонтанних рішень, тому що занадто зайняті, насолоджуючись кожним моментом «тут і зараз». Якщо власне життя здасться цим любителям драми занадто нудною, то вони не замислюючись перетворять її в трагедію. “вогненних” екстравертів дуже багато в індустрії розваг-і це не дивно, адже вони жадають уваги, обожнюють спілкуватися і насилу уявляють собі, чим можна зайнятися в гордій самоті. Назвати таких людей “річчю в собі” — значить сильно погрішити проти істини-вони вважають за краще не стримувати власні почуття і емоції, щедро ділячись ними з оточуючими.

Елемент: земля

характеристика: широкі щелепи, широкий лоб, маленький ніс, рівні, густі брови, великі очі. зоряний приклад: міла куніс

Люди з такими особами методичні, практичні, розважливі і, як правило, не витають в хмарах, вважаючи за краще міцно стояти на землі обома ногами. На них можна покластися. Вони з гідністю виходять з найскладніших ситуацій. Їх ахіллесова п’ята-це ревнощі, з якою вони справляються з великими труднощами. Люди, пов’язані з цим елементом, вдумливі, проникливі, працьовиті і ніколи і нічого не роблять в поспіху. Вони не зацікавлені в прийнятті поспішних рішень і їм все одно, що подумають з цього приводу оточуючі. Неквапливі? так, так і є. Повільні? що ж, нехай буде по-вашому. Ці люди мають загостреним почуттям справедливості і точно знають, що таке добре і що таке погано. На те, щоб зійтися з іншими людьми ближче, у них йде досить багато часу — але якщо це відбувається вони стають надійними і вірними друзями, з якими можна піти в розвідку. Їх систему життєвих цінностей і пріоритетів очолює сім’я — вони зроблять все, щоб їх рідні та близькі відчували себе захищеними.

Елемент: дерево

характеристика: високий лоб, сильні щелепи, великі, близько посаджені очі, довгий прямий ніс, вузький рот. зоряний приклад: сара джессіка паркер

Люди з таким типом обличчя неймовірно активні, імпульсивні і дуже честолюбні. Власне кажучи, єдине, що може їх згубити — це власні амбіції. Вони надзвичайно легко загоряються, фонтануючи ідеями нових проектів і… Також швидко гаснуть, якщо їм стає нудно (а таке трапляється досить часто). Їх ентузіазм і вічний оптимізм досить часто дратують, особливо тих, хто вважає за краще гірку правду солодкої брехні і схильний оцінювати речі більш об’єктивно. Ці люди неймовірно життєрадісні, вони все роблять «смачно» — працюють, їдять, цілуються, нарешті… Їх інтерес до життя заразливий. Але через якийсь час може виявитися, що в гонитві за життєвою енергією, яка вирує у людей такого типу, їх послідовники втратили частину своєї індивідуальності.

Саймон браун, уривки з книги secrets of face reading: understanding your health and relationships (“мистецтво читання облич: як розібратися зі здоров’ям і відносинами”)