Французька, американська, англійська і навіть австралійська преса вибухнули в цей ранок від заголовків «російський князь вперше за століття одружується у себе на батьківщині». Дивно, але це так: романови, які емігрували в європу і америку після революції, повернулися в росію тільки в 1991 році, коли санкт-петербургу було присвоєно його історичну назву.

До цього моменту у вигнанні виросло кілька поколінь спадкоємців романових, які побачили рідні краї вже у свідомому віці. Великий князь георгій романов народився в мадриді, навчався в оксфорді, трудився в люксембурзі, будучи членом єврокомісії. Він, до речі, ще й родич принца чарльза-синові королеви єлизавети ii великий князь доводиться п’ятиюрідним братом. Цікаво, чи привітав його чарльз з вінчанням?

Навіть якщо ні, весілля георгія михайловича і ребекки беттаріні — величезна подія для сім’ї романових, які вперше за 127 років вінчають свого спадкоємця на батьківщині. Саме тому світові змі так схвильовані.

Торжество дійсно вийшло видатним і не закінчиться одним днем. За програмою напередодні вінчання георгій михайлович і ребекка зустріли візитерів і влаштували їм вітальний вечір у будинку вчених (колишньому володимирському палаці). У день самої церемонії більше тисячі родичів, друзів і почесних гостей вирушили в ісаакіївський собор, де і пройшло саме вінчання.

Деякі приїхати в санкт-петербург не змогли, але послали романовим свої привітання. Князь монако альбер ii, наприклад, порадував наречену дивовижним букетом.

В самий особливий день ребекка просто потопала в квітах. І в величезному шлейфі, який зайняв майже весь прохід в соборі. Тканина для вбрання дружина великого князя відбирала особисто і зупинилася на італійському матеріалі, а пошиття сукні довірила російському дизайнеру еліні самаріної. Беттаріні обіцяла, що на рукавах їй вишиють грифона. Міфологічного звіра ми так і не розгледіли, а ось величезний золотий герб на шлейфі не помітити неможливо.

Чекаємо, коли інсайдери назвуть його точну довжину. Цікаво, хто в битві шлейфів переможе, кейт міддлтон або ребекка?

Під час вінчання, коли подружжю потрібно було кілька разів обходити вівтар, десять чоловік допомагали дружині князя романова нести її наряд. Жертви цілком обгрунтовані-виглядала вона краще, ніж будь-коли. Молодята пообіцяли, що віддадуть свої наряди в російський музей, де ті стануть почесними експонатами — останні сукні членів імператорського дому датуються ще 20-м століттям.

Церемонія пройшла за всіма канонами, і на виході з ісаакіївського собору георгія михайловича і ребекку зустрічали гвардійці преображенського полку з шаблями наголо. Обряд провів митрополит санкт-петербурзький і ладозький варсонофій, а до вівтаря наречену довів її батько, колишній посол італії в бельгії роберто беттаріні. Все як годиться!

До речі, про належне: перед церемонією молодята здали тести на ковід. Дуже свідомо, враховуючи величезну кількість гостей.

Після вінчання відбудеться вечеря в російському етнографічному музеї, куди запрошені зірки класичної музики. Увечері-салют, а на наступний день — бранч «а-ля рус» в костянтинівському палаці в стрельні. А на честь нареченої кондитери придумали особливий торт, який так і назвали — вікторія романівна.

Романови додали, що всі заходи включатимуть “великий екскурс в історію і традиції росії”. Що ж, це логічно: іноземні гості приїхали, можна вважати, в «чужий монастир», а «статут» його тільки почали відновлювати вперше за 127 років.

123…15

Князь георгій михайлович і ребекка беттаріні офіційно одружилися 30 вересня, зареєструвавши шлюб в московському рагсі

дивитися галерею