Трансовий стан відрізняється від не трансового тим, що ми випадаємо з реальності і занурюємося в свою власну або створену кимось для нас. У цей момент ми не помічаємо, що відбувається навколо, і максимально схильні до навіювань і маніпуляцій. Деякі ситуації на перший погляд здаються абсолютно нешкідливими і навіть дуже приємними. Але і вони відводять нас з моменту сьогодення.

спогади і мрії

Під час спогадів ми переносимося в минуле і відновлюємо його в пам’яті на нашому внутрішньому екрані. Це може бути подорож на кілька днів, тижнів, місяців або років тому. І в цей момент наша увага знаходиться саме там, нас немає тут. І ми проживаємо певні моменти знову і знову, немов прокручуючи кінострічку в своїй голові. Сьогодення і майбутнє в цей момент для нас не існує.

І навіть багато соцмережі навмисно направляють нас в наші спогади через повідомлення «3 роки тому в цей день…» і ми, самі того не помічаючи, вилітаємо з реальності, пообіцявши, що подивимося тільки одним оком.

Мрії, на відміну від спогадів, створюють проекцію майбутнього. Особливо, якщо до них додати кроки по їх реалізації-цим вони прекрасні. Але в момент створення мрій ми повністю вилітаємо з реальності в свій власний світ і стаємо ніби зачарованими своїми внутрішніми картинами. Мрії, як правило, пофарбовані в райдужні фарби, тому вони допомагають не бачити похмуре і сіре навколо, включаючи бардак в квартирі і відсутність деяких благ. Замечтавшись, можна пропустити важливі моменти свого життя.

фільми

Починаючи дивитися фільм, ми занурюємося в реальність сценарію: проживаємо разом з героєм весь шлях і відчуваємо те, що повинні відчути за задумом сценариста. У цей момент нас немає тут і зараз. Ми цілком і повністю там, у фільмі. Неважливо, де ми при цьому насправді – в кінотеатрі або вдома за екраном комп’ютера. У цей момент ми знаходимося в легкому трансовому стані і схильні до навіювань.

У такі моменти особливо ефективно діють рекламні повідомлення. Ось чому ефект 25 кадру був розроблений саме під час перегляду відеороликів. Після перегляду фільму трансовий стан ще якийсь час зберігається. Вам можуть ввижатися монстри, павуки та інші персонажі фільмів навіть після його закінчення. Це трансовий постэффект. Ви ще там, в тій реальності, і тому павуки переходять в цю.

книги

Тут ми маємо на увазі художню літературу. Ефект від книги схожий з переглядом фільму, але трохи слабший, так як відсутня затягує візуальний ряд і потрібно докладати деяких зусиль — читати і переробляти інформацію. Ми в будь-який момент можемо перервати цей процес. Під час читання ми також виринаємо зі стану тут і зараз і пірнаємо в світ письменника і його героїв. Чим яскравіший текст і сюжет, тим сильніше занурення відбувається.

Якщо під час читання хтось скаже вам, що ви “красива” або “негарна«,» успішна «або» неуспішна«, що» вам потрібно більше працювати «або» менше їсти«, або, що» вам потрібно щось купити”, мозок завантажить цю інформацію разом з текстом. І ви не зможете відстежити, чому раптом у вас змінився настрій і потягнуло на щось, чого раніше не хотілося. І зовсім не обов’язково, щоб такі навіювання робив гіпнолог. Досить мами, колеги або гучного оголошення.

соцмережі

В інтернеті найшвидше згорає час. А значить, саме в соцмережах ми найменше контролюємо свої дії-де ми зависли і що завантажили собі в підсвідомість. Блакитне підсвічування телефону вже має гіпнотичний ефект для нашої підсвідомості. Коли ми направляємо туди свою увагу, то стаємо втраченими для зовнішнього світу. Все, що відбувається, концентрується саме там.

Ось чому спливаюча в соцмережах реклама надає на нас майже магічний ефект. Ми записуємося на курси, які нам не потрібні, або купуємо чергове плаття. Ми дивимося на все в стані трансу і все, що відбувається там, відбувається як ніби в іншій реальності, яскравою і повною можливостей. Світ instagram зі спецефектами набагато яскравіше, ніж побутові та робочі моменти. Тому в нього так приємно занірнути і поплавати якийсь час. Надихнутися, наповнитися і зануритися у віртуальний транс, забувши про те, що відбувається навколо.

планове зависання в просторі

Приблизно кожні 90 хвилин людина впадає в природний стан трансу. З першого погляду здається, що ми просто зависаємо. Хід думок сповільнюється: ми забуваємо, що хотіли зробити, і все сприймається, як в тумані. У цей час багато хто починає посилено пити каву, лаючи себе за уповільнення, а інші залипають у стрічці соцмереж.

Насправді це природна перезавантаження організму, в ході якої відбувається оновлення імунної системи, а короткострокова пам’ять переходить в довгострокову. Вся інформація, отримана нами за останні 2 години, форматується і йде в глибокі шари несвідомого, щоб при зручному випадку актуалізуватися.

Ви ж не зліться на комп’ютер, коли він встановив нові програми для оновлення і вирішив перезавантажитися, щоб активувати їх у своїй системі? ви чекаєте, коли він це зробить, розуміючи, що це важливо для системи. Так само варто ставитися до своїх власних зависань. Нові програми встановилися і тепер довантажуються в ваш мозок.

Наргіз нойманн-зандер, засновник віртуальної академії гіпнкоучингу, коуч і гіпнокоуч, рекомендує максимально ефективно використовувати такі моменти перезавантаження.

  1. Складіть короткі афірмації для тих сфер областей, які вимагають поліпшення: фінанси, здоров’я, емоційний стан, краса, відносини і так далі.

  2. Нехай все афірмації будуть в теперішньому часі, так як для несвідомого немає минулого і майбутнього. Для нього все відбувається тут і зараз.

  3. У момент перезавантаження почніть читати приготовані афірмації. У цей час вони завантажуються в несвідоме максимально швидко.

  4. Не зависайте в соцмережах. Невідомо, що ви звідти завантажте собі в мозок.

  5. Не сваріться і не зліться на себе, це теж завантажується в підсвідомість.

Олеся яцкевич, кіра феклісова