6 грудня новий штам коронавірусу “омікрон” виявили у двох росіян, які повернулися з пар. Хворих туристів відразу ж ізолювали, щоб вірус не встиг поширитися. Зараз моз намагається запобігти поширенню “омікрону” по всій території росії.

Як виявилося, новий штам вірусу з’явився в пар через велику щільність населення і низький рівень вакцинації, що і посприяло швидкому поширенню коронавірусу по території країни.

Штам “омікрон” з’явився в пар і ботсвані, де висока щільність населення. Тут на не дуже великій території проживають десятки мільйонів людей і один з найнижчих рівнів вакцинації в світі — всього 25%. Якщо подивитися на карту вакцинного охоплення, побачимо низький рівень, наприклад, в афганістані, в болгарії, де рівень вакцинації близький до парівського. Ці темні плями на карті світового вакцинного охоплення — «кормовий майданчик для вірусу», — керівник єкатеринбурзького науково-дослідного інституту вірусних інфекцій центру «вектор» росспоживнагляду олександр семенов.

Крім цього, «омікрон» на відміну від інших штамів, швидше проникає в легені і викликає пневмонію. Сама хвороба теж розвивається набагато стрімкіше старої форми коронавірусу.

Що погано в штамі «омікрон», він точно так же, як і «дельта», більш тропен, тобто здатний до взаємодії з епітелієм легенів — нижніх дихальних шляхів. Тому “омікрон” швидше спускається в легені, викликаючи пневмонію. Це дуже тривожно. При зараженні “стареньким” коронавірусом у людини від моменту зараження до пневмонії проходило до 10-11 днів. За цей час можна було приїхати з найдальшого села в лікарню, де тобі нададуть кваліфіковану допомогу. Зараз це 3-5 днів”, – пояснив імунолог.

На даний момент ситуація з covid-19 в нашій країні дуже складна. Тільки на 8 грудня число хворих склало 31096 чоловік. Статистика хоч і йде на спад, але дуже повільно. Вчений пояснив, коли ж чекати спаду захворюваності і закінчення пандемії.

Сценарій розвитку пандемії зараз залежить виключно від одного фактора – від швидкості імунізації населення. Якщо темпи вакцинації будуть нарощуватися з тією швидкістю, з якою зростають зараз, то ми можемо очікувати ще один невеликий підйом, а потім захворюваність піде на спад, стане спалахом. Якщо темпи не будуть наростати, то можна очікувати і ще одного підйому захворюваності ближче до весни», — уклав олександр семенов в бесіді з сайтом «известия».