За даними фнс росії, сьогодні частка жінок серед підприємців, зайнятих в малому і середньому бізнесі, становить 40,2%, а в деяких регіонах їх навіть більше половини. Ця позитивна статистика, з одного боку, радує, а з іншого — змушує задуматися, про те, що заважає іншим мамам, які бажають почати свою справу. катерина левшина, керівник федеральної програми» мама-підприємець ” , розповідає про три перешкоди, з якими можуть зіткнутися потенційні підприємниці, і про те, як їх подолати.

“мама-підприємець” – федеральна освітня програма, спрямована на підтримку матерів, які хочуть почати свою справу. Учасниці проходять очні тренінги з основ підприємництва та представляють на конкурс свої бізнес-проекти. Переможниці отримують грант 100 000 рублів від фонду ” у відповіді за майбутнє» на їх реалізацію. На сьогоднішній день безкоштовне бізнес-навчання пройшли вже більше 7000 мам.

Три перешкоди, які заважають мамам почати свою справу

1. Страх невідомості

Кинути роботу з нехай невеликий, зате стабільною зарплатою і зробити крок в невідомість непросто. Так, в своєму бізнесі жінка сама собі господиня і в разі успіху може значно підвищити свій дохід, але ж успіх не гарантований. А на найманій роботі можна розраховувати на регулярні надходження. Треба годувати і одягати дітей, оплачувати рахунки, а що буде, якщо з бізнесом не вийде?

факт: 30% учасниць програми “мама-підприємниця” поєднують власний бізнес і роботу за наймом

Почати власний бізнес – не обов’язково означає кидатися у вир з головою. До самостійності можна просуватися невеликими кроками: пробувати і дивитися, що вийде.

Катерина левшина: “багато проектів, з якими мами приходять на програму, пов’язані з добре знайомою учасницям сферою: дітей і сім’ї. Це розвиваючі та освітні програми для дітей, хобі, якими мами починають займатися в декреті, кулінарія і здорове харчування».

Більшість мам-підприємниць вибирають як основу для власної справи заняття, в якому досягли деякого рівня майстерності. А коли є від чого відштовхуватися, вже не так страшно.

2. “не знаю, з чого почати»

Серед перешкод, які заважають зробити перший крок, один з головних — недосвідченість. З веденням своєї справи пов’язано безліч нюансів, до яких часом не знаєш, з якого боку підступитися. Як і де зареєструвати бізнес, як вести бухгалтерію і платити податки, як просувати послугу або продукт? все це велика і незвідана територія, на яку багато жінок бояться вступити.

факт: всього 43% мам-підприємниць мають спеціальну бізнес-освіту.

Реєстрація підприємства, основи ведення бухгалтерії та маркетингу-всьому цьому можна навчитися. У росії зараз більше 3 млн підприємств малого бізнесу. Це означає, що більше 3 млн осіб освоїли знання, необхідні для ведення своєї справи. Зможете і ви.

Катерина левшина: “досвід нашої програми говорить про те, що для багатьох фінансовий план — найскладніша частина. Деякі починаючі підприємниці успішно справляються з просуванням в instagram, а ось прорахувати бюджет їм важко. На програмі ми зупиняємося на цих моментах, і не просто даємо теорію: учасниці відразу ж опрацьовують слабкі місця і “прокачують” свої проекти».

3. Відсутність стартового капіталу

Навіть невеликий бізнес вимагає вкладень. Це можуть бути витрати на навчання, продукти, матеріали, просування. Однак, з іншого боку, рідко хто в малому бізнесі починає з великих інвестицій. Найчастіше досить скромної суми, накопичити яку багатьом під силу. А іноді вкладення не потрібні зовсім.

У 2021 році тінькофф і avito порахували, скільки потрібно грошей, щоб відкрити свій бізнес. Відкриття власної кав’ярні буде коштувати від 180 000 рублів, оптового магазину — від 290 000. Серед напрямків з мінімальними вкладеннями-роздрібна інтернет-торгівля та додаткова освіта (наприклад, репетиторство).

Крім того, важливо не забувати про таку значущу складову будь-якого бізнесу, як інвестиції. Знайти людей, готових вкластися в перспективний проект, цілком реально.

Катерина левшина: “потрібно постійно знайомитися, розширювати коло спілкування. У сучасному світі багато вирішують зв’язки: чим їх більше, тим вище шанси знайти інвесторів і партнерів».

Як відкрити свій бізнес: 6 порад від катерини левшиної

1. Вирішіть, чим хочете займатися.

На питання: “чому ви вважаєте свій бізнес успішним?”66% учасниць програми” мама-підприємниця «відповіли:»тому що займаюся улюбленою справою”. Свій бізнес-це всерйоз і надовго. Щоб досягти успіху, ви повинні горіти своєю справою: про це говорять всі успішні підприємці.

Вибирайте близькі і цікаві вам заняття і сферу, в які ви готові занурюватися з головою. Ще краще, якщо це вже добре знайома вам область, де ви впевнено себе почуваєте.

2. Визначтеся, в чому актуальність і унікальність вашого бізнесу.

Що у вас є такого, чого не можуть запропонувати інші? від відповіді на це питання залежить значна частина успіху.

3. Будьте готові нескінченно вчитися.

Чим багатший досвід підприємця, тим ясніше він розуміє, що потрібно вчитися далі. Успішні жінки постійно розвиваються: як у сфері свого бізнесу, так і в суміжних — маркетингу, управлінні фінансами і персоналом. Освіта-це інвестиції в зростання: вас і вашого бізнесу.

4. Розширюйте соціальні зв’язки.

Знайомства та зв’язки — цінний капітал для підприємця. Розширення кола спілкування приводить нових клієнтів, замовників, інвесторів і партнерів.

5. Шукайте підтримку.

Важливо пам’ятати, що свій бізнес — це ресурс, а не ноша. Не обов’язково “тягнути” його поодинці. 58% учасниць програми “мама-підприємниця”, які назвали свій бізнес успішним, починали його, заручившись підтримкою рідних. Крім того, чи знаєте ви, що зараз в росії працюють регіональні програми допомоги малому бізнесу? вони можуть включати в себе субсидування, податкові пільги, безкоштовне навчання та консультації. Дізнайтеся, які програми працюють у вашому регіоні.

6. Не бійтеся помилятися.

Не помиляється тільки той, хто нічого не робить. Дайте собі право на помилку: кожна невдача — це нова точка зростання. Головне-рухатися вперед.